Bu yazımızda Magnezyum neden önemli? Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinde neler olur? Magnezyum içeren besinler hangileridir? sorularını cevaplayalım.
Vücudumuz için Magnezyum Neden Önemli?
Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık olarak 25 gram magnezyum bulundurur. Bu magnezyumun ortalama %50-60’ı kemiklerde, geri kalanın çoğunluğu ise yumuşak dokulardadır. Vücutta bulunan bu önemli mineral, birçok gıda da doğal olarak bulunur.
Peki vücudumuz için magnezyum neden önemli? Çünkü günümüzde fazla önemsenmeyen magnezyumun vücutta çok önemli görevleri vardır ve eksikliğinde ciddi durumlar ve hastalıklar ortaya çıkabilir.
Magnezyum, vücudumuzdaki çeşitli biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan 300′ den fazla enzimin çalışması için büyük öneme sahip bir mineraldir. Yediğimiz yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinden, protein oluşumuna ve DNA, RNA’nın oluşturulmasına ve onarımına kadar daha bir çok reaksiyonda görev alır. Bu yüzden doğal besinlerden veya takviye olarak yeterli magnezyumu almak vücut için hayati önem taşır. Kısacası, vücudumuzdaki hemen hemen her hücre magnezyum içerir ve bu hücreler çalışmak için magnezyuma ihitiyaç duyar.
Magnezyumun Faydaları Nelerdir?
Magnezyumun faydaları nelerdir sıralayalım;
- Kemik Sağlığını Korur
Magnezyumun, sağlıklı ve güçlü kemikler için vücuda alımı çok önemlidir. Çünkü magnezyum, kemik sağlığı için büyük önem taşıyan kalsiyum ve D vitaminin kemiğe özümsenmesini sağlar. Özellikle çocuklarda kemik gelişimi için ihtiyaç duyulan en önemli minerallerdendir.
2013 yılında yapılan araştırmalarda, yeterli magnezyum alan kadınlarda menopozdan sonra osteoporoz(kemik erimesi) riskinin daha düşük olduğu görülmüştür.
2. Depresyonla Savaşır
Vücudumuzdaki düşük magnezyum oranı ruh halimizi de kötü etkileyebilir. Çünkü magnezyumun beyindeki birçok kimyasal reaksiyonda önemli rolü vardır. Magnezyum eksikliğinde serotonin(mutluluk hormonu) ve melatonin hormonlarının sentezleri aksar. Bu sentezler aksarsa huzursuz, endişeli ve negatif ruh hali vücudumuza hakim olur.
800′ den fazla kişide yapılan bir araştırmada, vücudunda en düşük oranda magnezyum bulunduran kişilerin %22 daha fazla depresyon riskine sahip olduğu görülmüştür. Yani, besinlerden yeterli miktarda magnezyum almak veya takviye olarak magnezyum tüketmek depresyonla savaşmamıza yardımcı olabilir.
3. Egzersiz Performansını Arttırır
Magnezyum, egzersiz sırasında vücudumuzda birikebilen ve yorgunluğa neden olan laktik asitin atılmasına yardımcı olur. Üstelik, vücudun enerji kazanması için gerekli olan Atp sentezinde de rol oynar. Vücudun enerji üretimine katkı sağlar. Bu sayede yeterli magnezyum alımıyla, egzersiz sırasında vücudumuzun performansını arttırabiliriz. Bu yüzden profesyonel sporcular iyi derecede magnezyum tüketmeye özen gösterirler.
4. Kan Şekerini Dengeler, Diyabet Riskini Azaltır ve İnsülin Direncini Önler
Magnezyum kan basıncının düzenlenmesinde etkili bir mineraldir. Eğer kan basınçlarınız dengesizse, bu tansiyon hastalıklarına sebep olur. Ayrıca vücuttaki magnezyum eksikliği diyabet hastalığını da tetikleyebilir.
5. Kardiyovasküler(kalp ve kan damar) Hastalıklarının Önüne Geçer
Kalbin, kalp kaslarının ve vücudumuzdaki diğer kasların sağlıklı çalışabilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır. Araştırmalar, yeterli magnezyum alımının kalp ve kas sağlığında büyük önem taşıdığını göstermektedir.
Doktorlar, kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı bulunan kişilere bazen tedavi için magnezyum kullandırır.
Magnezyum Eksikliğinde Neler Olur?
Vücudumuzda en çok bulunan dördüncü mineral olan ve hemen hemen her reaksiyonda görev alan magnezyum eksikliğinde, ciddi durumlar ve hastalıklar yaşanabilir.
Bunlardan bazıları şöyledir;
- Halsizlik, yorgunluk ve kas zayıflığı
- Seğirme, titreme ve kas krampları
- Ruh sağlığı bozuklukları
- Baş ağrısı, baş dönmesi, zihin karışıklığı
- Yüksek tansiyon
- Kalp ritim bozuklukları, çarpıntı
- Osteoporoz(zayıf kemikler)
- Astım
- Uyku sorunları
Magnezyum İçeren Besinler Hangileridir?
En yüksek magnezyum içeren besinler, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Ancak iyi miktarda magnezyum içeren başka besinler de vardır.
Bunlar;
- Avokado
- Kinoa
- Kabak çekirdeği
- Susam
- Kaju
- Bitter çikolata
- Muz
- Yoğurt veya kefir
- Badem/badem yağı
Magnezyum Sitrat mı? Magnezyum Glisinat mı?
En çok merak edilen sorulardan biri olan magnezyum sitrat mı magnezyum glisinat mı kullanmalı? sorusunun cevabını doktorların konuşmalarından yola çıkarak cevaplayalım.
Magnezyum sitrat ve magnezyum glisinat, magnezyum bileşikleridir. Organik bir bileşikle birleşmiş bu magnezyumların vücutta emilimleri diğerlerine göre daha iyidir.
Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın bir yazıda, magnezyum sitrat alımının, enerjinin gerektiği durumlarda daha iyi olduğunu belirtmiştir. Çünkü magnezyum sitrat daha yüksek enerji seviyelerini destekleyebilir ve yorgunluğu önleyebilir.
Magnezyum glisinat, sinir ve beyin ilişkili durumlarda daha iyi çalışır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileri vardır. Anksiyete için glisanat önerilir.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bir konuşmasında günlük olarak tükettiği suyun içerisine zaman zaman magnezyum tozları eklediğini söylüyor. Gündüz saatlerinde suyuna magnezyum sitrat, akşam saatlerinde ise magnezyum manat veya glisinat tozu eklediğini vurguluyor.
KAYNAKLAR
- https://draxe.com/nutrition/magnesium-rich-foods/
- https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-magnesium-benefits#TOC_TITLE_HDR_1
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/286839#recommended-daily-intake
- https://www.medikalakademi.com.tr/magnezyum-nedir-neye-iyi-gelir-mg-eksikliginin-belirtileri-ve-cozume/#magnezyumun-faydalari
- https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-deficiency-symptoms#TOC_TITLE_HDR_8