Probiyotik Nedir? Probiyotiğin vücuda faydaları nelerdir? Probiyotikler kilo verdirir mi? Probiyotik içeren besinler hangileridir?
Probiyotik Nedir?
Probiyotikler, yararlı bakteri ve mayalardan oluşan canlı mikroorganizmalardır. Evet bakterileri bazılarımız kötü tek hücreliler olarak düşünebilir fakat durum öyle değildir. Bakterilerin iyi olanı da vardır ve vücudumuza bu iyi bakterileri aldığımızda, bağışıklık sistemimiz daha iyi çalışır. Bağışıklık sistemimiz daha iyi çalırsa, kolay hastalanmayız, yaralarımız daha hızlı iyileşir, sindirim sorunlarımız azalır ve kendimizi daha enerjik hissederiz. İşte burada da devreye probiyotikler girer.
Probiyotikler, iyi bakteriler olduğu için vücuttaki zararlı bakterilerle savaşır ve kendinizi daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olur. Biz vücudumuzda hem iyi hem de kötü bakterileri bulundururuz. Bu kötü bakterilerle savaşması için iyi bakterilerin çoğunlukta olması gerekir. Probiyotikler iyi bakteri alımı sağladığı için her gün düzenli tüketmek sağlık için çok önemlidir.
Probiyotiğin Vücuda Faydaları Nelerdir?
- Probiyotikler vüdumuzdaki sağlıklı dengeyi kurmaya yardımcı olur.
- Vücutta bulunan zararlı bakterilerin kontrolden çıkmasını engeller ve sizi hastalıktan korur.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Böylece vücudunuz dışarıdan gelen mikroplara karşı daha güçlü bir savunma sistemi oluşturur.
- Kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Sindirim sisteminizi düzenlenmede büyük rol oynar.
- Probiyotik alımının zihinsel sağlığa da iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. İnsanlarda yapılan çalışmalarda depresyon, stres ve anksiyete gibi zihinsel sağlık bozukluklarının iyileştirilmesine katkı sağladığı görülmüştür.
Probiyotikler Kilo Verdirir mi?
Tüm probiyotikler olmasa da bazıları kilo vermenize yardımcı olabiliyor. Fakat araştırmacılar bu soruya net cevap verebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.
The Bristish Journal of Nutrition’da yapılan araştırmaya göre bir tür probiyotik olan lactobacillus rhamnosus alan kadınların daha fazla kilo verdiği gözlemlenmiştir. Ancak erkeklerde aynı etki görülmemiştir.
Yine bir probiyotik türü olan lactobacillus gasseri’nin yağ kaybı üzerindeki etkilerini incelediler. 12 hafta sonunda lactobacillus gasseri alan insanların karın yağlarının %8.2-8.5 ini kaybettiklerini gözlemlediler. Ancak deney bittikten sonra karın yağları geri döndü. Lactobacillus gasseri kefir,lahana turşusu,ayran,kimchi gibi fermente edilmiş gıdalarda bulunur.
Probiyotik İçeren Besinler Hangileridir?
Doğal probiyotikler fermente gıdalarda bulunur fakat takviye olarak ta vücuda alınabilir. Günlük probiyotik ihtiyacınızı karşılamak için probiyotik içeren sağlıklı tarifleri deneyin.
Probiyotik içeren doğal besinler:
1.Yoğurt
Yoğurdunuzun organik olmasına, eğer hazır alıyorsanız üzerinde ‘canlı aktif kültürler’ içermesine dikkat edin.
2.Kefir
Sütün fermentasyonuyla elde edilen bu içeceğin kökeni çok eskilere dayanır. Kefir ve yoğurt arasındaki fark kefirin daha çok yararlı bakteri çeşidi içermesi ve ayrıca yararlı mayalar bulundurmasıdır.
3.Ayran
4.Boza
5.Tarhana
6.Turşu
7.Bazı peynirler
Peynirlerin çoğu fermente olarak üretilir ancak hepsi probiyotik içermez. Bu sebeple üzerinde ‘canlı ve aktif kültürler’ içerdiğine dikkat edin.
8.Fermente edilmiş soya ürünleri
9.Kombu çayı (Kombucha)